"Tailor Your Mind" - конкурс за млад дизайнер - ТЕКСТЕЙЛЪР ЕКСПО - Международна изложба за шивашка и текстилна промишленост

"Tailor Your Mind" - конкурс за млад дизайнер


TAILOR YOUR MIND 2024
 
26-28 септември

Тема:"ArchiTextile"
 
 
    
Откриването и популяризирането на нови таланти в модата е една от основните цели, предиз-
викателства и визии на TEXTAILOR EXPO. Конкурсът TAILOR YOUR MIND, ще разкрива и ще дава поле за изява на най-обещаващите български, млади, модни дизайнери и ще залага на развитието на нововъзникващи авторски марки.

 

Защо “TAILOR YOUR MIND”?
Чрез максимална свобода за креативност, но и при силно отчитане на пазарната конкурентоспособност, ние искаме да провокираме всеки един от вас да създаде собствения си образ в модата, да покаже коя ще е философията на вашия бранд, чрез която публи-
ката ще ви разпознава – вас и вашия продукт. През годините големите брандове ни научиха да
ги разпознаваме, без дори да четем техния етикет, да се въплъщаваме в техните истории, кои-
то ни разказват, и да следим тенденциите, които определят принадлежността на все един от
нас към дефинираните социални групи. TAILOR YOUR MIND иска от вас да говорите на езика на модата, да водите диалог, в който думите са излишни и оставят място вашите творения да говорят вместо вас.


ЦЕЛ НА КОНКУРСА


Да създаде платформа за изява на млади, модни таланти, да осъществи връзки между учебните институции по мода, дизайн и текстил в Европа, да разшири кръга от контакти на дизайнерите, да обогати модната визия и качеството на изпълнение у нас, да популяризира TEXTAILOR EXPO и българските производители на текстил и материали, да даде платформа за обмен на студенти между университети като предостави възможност на изложителите да се срещнат с потенциални стажанти в лицето на участниците в конкурса.

 

ТЕМА НА КОНКУРСА TYM

"ArchiTextile"

Темата на конкурса е словосъчетание от архитектура и текстил. Това, ще бъде едно пътешествие в миналото, настоящето и бъдещето. Имена на антични и модерни архитекти и техните творби, ще бъдат вашият извор на вдъхновение. От древните цивилизации, като тези на Египет, Мексико, Перу, Рим и Китай до модерните Арабски Емирсктва, Лондон и Ню Йорк. Имена като Льо Корбюзие, Франк Лойд Райт, Лудвиг Мис ван дер Рое, Кенго Кума, Масимилиано Фуксас, Заха Хадид и още много други. Предстои ви изследване на антична, средновековна, ренесансова, модернистична, постмодерна и футуристична архитектура. Предизвикателство в това да докажете майсторство в манипулирането на текстила да приеме чужди за него форми, да експериментирате с различни влъкна и материали за да създадете дреха-архитектура. Бъдете дръзки, впуснете се в едно приключение без граници и представете вашата интерпретация на текстилната архитектура.


РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА TYM


Кандидатите трябва да бъдат на възраст между 18 г. до 30 г. (навършени)

Да са ученици в 12 клас или са дипломирани в училище, университет или академия с профил  мода, графичен дизайн, текстил или интериор.СТЪПКА 1

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ НА САЙТА НА TEXTAILOR EXPO

Краен срок за регистрация 15 Юни 2024

 

-        Всеки кандидат, направил регистрация, ще получи уникален баркод, който ще послужи за идентификация при подаването на проектите. Всеки проект трябва да бъде придружен само и единствено с получения при регистрация баркод  (той е заместител на вашето име), това гарантира анонимност на кандидатите по време на оценка от журито. Проект с липсващ код и налично име се счита за невалиден.

 

СТЪПКА 2

ИЗПРАЩАНЕ НА ПРОЕКТ

Краен срок  30 Юни 2014

 

-        Всеки кандидат трябва да изпрати физически и дигидално оригинален проект, специално разработен за участието в конкурса TYM (дамска мода) най-късно до 30 Юни 2024 г., 17:00
За дата на получаване на проекта се приема датата на пощенското клеймо.

Кандидатите носят отговорност за достоверността на изпратената лична информация и гарантират, че са автори на проектите. В случай на нередност или липса на единия от двата, физически или дигитален проект, участието на кандидата в конкурса TYM се анулира.

 

АДРЕС ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ПРОЕКТИ

Международен Панаир Пловдив

Бул. „Цар Борис III Обединител“ 37

Търговска дирекция

Лице за посочване като приемател на куруерски пратки:

Яна Минчева

Тел: 088 751 3415

 

За допълнителна информация по кандидатстване моля да се обръщате към Иван Донев на creativelabbyivandonev@gmail.com

 

СТЪПКА 3

 ОЦЕНЯВАНЕ И КЛАСИРА ФИНАЛИСТИТЕ

 

-        Финалистите, които се класират за големия финал, ще бъдат обявени публично в сайта, фейсбук и инстаграм на Textailor EXPO на 10 Юли 2024

 

СТЪПКА 4

           

Представяне на  реализираните проекти и среща с журито 25 Септември 2024

в Международен Панаир Пловдив (залата и часът, ще бъдат съобщени допълнително и лично на финалистите)


- Инсталиране на готовите проекти, дрехи или textile pattern в изложбеното пространство 25 Септември 2023 г.;


- Финал в дните на TEXTAILOR EXPO 2024 през 26, 27, 28 Септември 2024 г.

 

КАТЕГОРИИ НА КОНКУРСА TYM


1. Модели създадени от ЛИЧНО СЪЗДАДЕН ТЕКСТИЛ ( в  тази категория се търси креативност в създаването на текстил чрез употребата на различни влъкна, материали, техники на работа, тъкане и багрене)

2. Модели създадени от ПЛЕТИВА  ( в тази категория се търси креативност в изработването на ръчни, машинни и тубуларни плетива, както и употребата на алтернативни материали, или комбинация на традиционните влъкна с други материали)

3. Текстилен PATTERN DESIGN ( в тази категория кандидатите представят проект за щампа, която трябва да бъде реализирана върху текстил с дължина 300 см.и ширина 145 см.)
В модната книга трябва да бъдат включени 3 броя ръчни или дигитални рисунки с максимален размер А3. Дигитален формат на мултиплицираните дизайни готови за печат с висока резолюция  на CD или PenDrive.

4. Prêt-à-porter
5. Haute Couture (в тази категория кандидатите представят модели с не по- малко от 80% ръчна работа)

 

 


ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЕКТА


Проектът трябва да бъде представен във BOOK максимален формат A3 или (Fabriano) 24 х 33 см, както и в дигитален вариант на диск или USB, и трябва да включва:
• Moodboard и въвеждащ текст / концепция на български и английски език, която подкрепя и представя проекта
(максимум 600 знака с интервалите);
• Илюстрации или скици на предложените модели ( 3 броя, дамска мода )
• технически чертежи и/или всички необходими спецификации за доброто разбиране
на всяка част от дрехата;

• Кратко описание на всеки модел;
• Цветова палитра и образци или описание на избраните материали;
• Кандидатите, изпратили проект, който включва textile pattern design, трябва да
опишат реалните размери на принта pattern (файлът да отговаря на размера на
проекта).


Други условия:
• Всеки кандидат изпраща доказателство за обучение служебна бележка или диплома от училище, университет или академия за графичен, моден или интериорен дизайн, автобиография, контакти (име, телефон, адрес и електронна поща).
• При подаване на своите проекти, кандидатите подписват декларация (която ще
получат с условията на конкурса), че са запознати и са съгласни техните проекти да
да могат да бъдат използвани за целите на конкурса от организаторите на Textailor EXPO.
След филанла на конкурса, всеки кандидат има право да поиска проекта си  обратно. Непотърсени в срок от 1 месец букове (след направена изрична писмена заявка от
страна на кандидатите) остават притежание на организаторите на конкурса. Разходите
по изпращането и връщането на BOOK са за сметка на участника.
Подбор и оценка на проекта
Проектите ще бъдат оценявани по следните критерии: концепция, изследване, дизайн,
вдъхновение, визия, силуети, избор на цветове и материали, като изключително внимание, ще се обърне на техниките и изработка.

Организаторите ще се свържат с избраните дизайнери  финалисти на 10 юли  2024 г.

Организаторите не са задължени да аргументират и коментират избора на журито относно класираните и не класираните кандидати.

Класираните финалисти трябва да реализират мини колекция от 3 модела и/или  3 броя textile pattern design.

Готовите проекти заедно с обувки и аксесоари, трябва да бъдат донесени лично от кандидатите на 25 септември 2024 г. Кандидатите, изпратили проект за textile pattern design, трябва да изпратят реализирани, принтирани проекти върху текстил габардин или сатен с размери (300/ 145 см) и оригинален pattern (файлът да отговаря на размера на проекта) до 20 Септември 2024г.
Кандидатите, участващи в категория „Висша мода“ изработват сами моделите. За дреха, създадена по критерия на Висшата мода, ще се считат моделите, изработени
с над 80% ръчна работа. Забранено е използването на машина оверлог.


На церемонията по откриването на TEXTAILOR 2024 реализираните модели ще бъдат изложени пред публиката в специална инсталация, където всеки ще може да ги наблюдава отблизо и да гласува за тях с „вот на публиката“ в инстаграм. През третия ден ще бъде организирана Модна Гала Вечер с ревю и ще бъде обявявен победителя, ще бъде извършена церемония по връчване на наградите. На победителят ще бъде предоставена възможността да открие TAILOR YOUR MIND през 2025 г. с мини колекция от 6 модела и щанд в StartUP зоната през трите дни на изложението. Наградите на конкурса се обявяват по време на церемонията по награждаване.ОБЩИ УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА TYM


Участникът декларира и гарантира, че е единствен законен собственик на
интелектуалните права, произтичащи от създаването на дизайна, представен в конкурса. Ако
дизайнът е създаден от повече от едно лице, всички автори се считат за включени в
подаденото заявление за участие. Участникът декларира и гарантира, че подаденият в
конкурса дизайн не нарушава правата на трети лица. Участникът поема пълната отговорност да
обезщети организаторите на конкурса за всички искове, предявени претенции и/или
предприети действия от трети лица срещу Организаторите, като резултат от това, че в конкурса
са представени и използвани съответните дизайни.
Организаторите си запазват правото да прекратят или изменят условията на конкурса по
всяко време и начин. За всяка промяна организаторите ще уведомят участниците възможно
най-бързо. Решенията на организаторите по всички въпроси, свързани с конкурса, следва да се
считат окончателни, без да е необходимо насрещно съгласие или размяна на кореспонденция.
Участникът се съгласява, че неуспешното му участие и последиците от това не могат да се
противопоставят на организаторите и не могат да бъдат основание за претенции срещу тях.
Организаторите не носят отговорност за направени разходи, вложени усилия и труд, вреди или
поети от участника задължения, съответно ангажименти към трети лица, свързани с участието
му в конкурса.
При възникване на спорове и невъзможност същите да бъдат уредени по доброволен
начин, спорът ще бъде отнесен към компетентния български съд. Всички правоотношения се
уреждат съгласно българското право.
Участниците имат пълни права и собственост върху своите проекти и са законни
собственици. TEXTAILOR си запазва правото да използва снимки, рисунки, видео изображения
и информация, необходими за комуникацията и популяризирането на TAILOR YOUR MIND, на
представените колекции и участващите дизайнери. TEXTAILOR може да използва снимки,
рисунки, видео изображения и информация от колекциите и дизайнерите в своите онлайн и
офлайн комуникации без ограничение на времето и пространството.

Организаторите запазват правото си да определят периода и датата на реализирането на
проектите, с които кандидатите трябва да се съобразят. При евентуално НЕспазване на датите
от страна на кандидата, същият подлежи на елиминация от конкурса и на негово място се
класира кандидат с най-висок сбор точки от журито от групата на некласираните кандидати.
Размерът на дрехите трябва да бъде N 38 за височина 178 см. съгласно утвърдените размерни таблици в Италия.


ВРЪЩАНЕ НА ПРОЕКТИ
Проектите, избрани за първата и втората фаза на конкурса, ще бъдат запазени от
организацията до деня на финала на TAILOR YOUR MIND като начин за подпомагане на журито
по време на гласуването, така че състезателите трябва да имат копия от тях.
Проектите, които не са избрани в първата фаза, могат да бъдат получени от TEXTAILOR
или ще бъдат върнати по пощата при условие, че са изпратени, придружени от плик с
необходимите размери за изпращане, надлежно адресирани и запечатани (в зависимост от
теглото на проекта). Пощенските разходи за връщане на проектите са за сметка на
кандидатите.
Забележка: Всички въпроси, които не са предвидени в тези условия, подлежат на
разглеждане, оценка и вземане на решение от журито.

 Ако желаете да участвате в конкурса, моля, изпратете попълнен, подписан и сканиран с подпис формуляр на: textailorexpo@gmail.com

 Формуляр за участие може да изтеглите от тук.

 

Медийни партньори


Със съдействието на